ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Tarım ve Hayvancılıktaki desteklemelere ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni


21/05/2008

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili






Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler son 20 yılın en zor zamanlarını yaşamaktadırlar. Hatırlandığı kadarıyla Türkiye’de son 20 yıl içerisinde bazen süt fiyatları düşmüş, bazen uygulanan tarım destekleri azalmış, bazen piyasalar bozulmuş, bazen de olumsuz hava koşullarından dolayı hayvancılık olumsuz etkilenmiştir. Bu günlerde ise bu olumsuzlukların tümü aynı zamanlarda yaşanmaktadır. Hammadde fiyatlarının %20-70 oranında artmış olmasına rağmen son 6 ayda süt fiyatlarında % 20 oranında düşüşler yaşanmıştır.

Ülkemizde bütün bu olumsuzluklar yaşanırken hayvancılığa başka bir darbede Tarım Bakanlığının yeni uygulamaya koyduğu destekleme yöntemlerinin değiştirilmesi ile yaşanmaktadır. Son zamanlarda başarı ile uygulanan, süt üretimini destekleyen ve işletmeleri kayıt altına alan süt desteklemesi kaldırılmış, desteklemenin sadece hayvan başına yapılması kararlaştırılmıştır. Desteklemelerde yapılan bu değişiklik ile günde 25 kg süt veren bir süt ineği ile günde 5 kg süt veren yada hiç süt vermeyen bir süt ineği aynı miktarlarda desteklenecektir. Bu yeni uygulama ile üretim desteklenemeyeceği gibi süt üretiminin de kayıt altına alınması azalacaktır. Desteklemelerin bu son hali hayvancılık desteklemesinden ziyade sosyal amaçlı bir destekleme görünümündedir.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Tarımsal üretimde, desteklemenin ürüne yapılmaya başlandığı bir dönemde, neden bu yöntemin tam tersi şekilde bir yol izlemektedir?

2- Bu yeni destekleme yöntemi ile hayvancılığın kalite ve diğer yönlerden gelişeceğini düşünüyormusunuz?

3- Geçtiğimiz son 5 yılda hayvancılık desteklerinden yıllar itibari ile, şehirler veya bölgelere göre kaç üretici hangi miktarda faydalanmıştır?

4- Bölgeler veya Şehirler itibari ile “Gen Kaynakları Geliştirme Programı” kapsamında kaç üretici ne kadar hayvan desteğinden hangi miktarda faydalanmıştır.

5- Yine Bölgeler veya Şehirler itibari ile “Kültür Irkı Sığır Yetiştiriciliğine Destek” kapsamında kaç üretici ne kadar hayvan desteğinden hangi miktarda faydalanmıştır.


,